Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2009 09:58 - Кварталните магазини срещу хипермаркетите
Автор: plamenkost Категория: Бизнес   
Прочетен: 1647 Коментари: 2 Гласове:
2



Колкото повече големи вериги магазини атакуват нашия пазар, толкова повече ще умират т.нар. бакалийки, от които пазарувате ежедневно необходимите яйца, зеленчуци и захар. Тази тенденция, както и много други, идва от Западна Европа и крайният резултат е ужасен. Хората се превръщат в касиери, а не във вашите комшии и приятели, които знаят какво сирене харесвате и къде кандидатстват децата ви. Преди около 10 години мои приятели французи, на гости в Пловдив не бяха впечатлени от Стария град, а от малките магазинчета в квартала, в който живееха и по-специално от сърдечността и контакта с продавачите. Какво ще стане след като големите играчи на пазара победят в тази битка с предизвестен край. Във всеки квартал ше има максимум две малки магазинчета, които ще продават много скъпо, за да могат да оцелеят. За всички покупки ще трябва да ходим до мола или в по-добрия случай в супермаркета на поредната голяма германска, австрийска или френска компания. Ще се стигне и до там в селата да няма малки магазини, а всеки да пазарува с колата си от местния голям търговски център, който се намира между 3-4 села. В самото село, няма да има нищо, дори и от къде да си купиш един хляб или вестник. Лично съм бил във френски села с повече от 300-400 жители, в които наистина няма магазини, защото те просто не могат да издържат на ценовата война с големите играчи, а и таксите, за да отвориш магазин са толкова сериозни, че няма как да издържиш. Разбира се има и  положителни страни на експанзията на хипермаркетите. Там цените ще са по-ниски от тези в квартала, поне в началото. Тук все още нямаме и хард-дискаунтъри като ЛИДЛ и Алди, които допълнително ще свалят цените и ще прекратят това своеволие на бг шефовете. Все пак само тук е възможно собственик на малка фирма с персонал до 10 души да има фонд работна заплата от 5000 лв месечно, а самият той да печели по 15 хил. и да сменя колата през 3 месеца. По-неприятното е, че ще загинат точно малките търговски обекти, и хората, които работят в тях ще станат касиери, а не продавачи. Така липсата на комуникация ще стане още по-сериозна. Въпреки че ни изглежда, че вече няма накъде.


Тагове:   магазини,


Гласувай:
2



1. plamenkost - nalik,
01.12.2009 10:15
аз не обвинявам никого. и аз като теб пазарувам смесено. за тези, които ти цитираш и аз се радвам, че ще затворят. проблемът е, че и другите няма да могат да издържат дори и на лек дъмпинг от страна на големите. а резултатът е много гаден. специално във Франция е ужас, кварталните магазини са много малко и безбожно скъпи. Просто не искам и тук да стане така :)
Поздрави
цитирай
2. npg - За любимите квартални магазини
02.12.2009 15:44
Наистина кварталното магазинче е мястото, където се чувстваме като у близки роднини или у приятели.
То може да те избави от обикаляне и да ти спести време, когато бързаш или връщайки се от големия супермаркет установяваш, че си пропуснал да вземеш някой продукт /на мен лично много често ми се случва, обикаляйки по щандоветеда закупя куп непредвидени неща и да забравя най-важната стока,за която всъщност съм тръгнала да пазаря/.
Много ми се иска да се запазят тези магазинчета и затова нека ги подкрепяме като пазарим редовно от тях, макар и не всичко необходимо.
А Вие ще ги подкрепите ли?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: plamenkost
Категория: Новини
Прочетен: 338459
Постинги: 85
Коментари: 173
Гласове: 660
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930