Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2011 07:03 - Cui Bono?*
Автор: plamenkost Категория: Други   
Прочетен: 2935 Коментари: 0 Гласове:
0



Или причините да не си даваш зор.

Всъщност трудът не е добродетел. Той носи някакви ползи, само ако е правилно насочен и ти дава възможност да живееш по-качествено в следващия момент. Ако изкопаеш яма на безлюдно място и никой не се възползва от предоставените възможности от нея, тя става безполезна и следователно не носи дивиденти на човекът положил труд, за да я изкопае.

В тази страна много хора използват удобното извинение, че трудът им е безполезен,  за да не вършат почти нищо. Някои от тях се мотивират с ниското възнаграждение, други с неясния резултат, трети не търсят и мотив. Извинението да не се напъваш е лесно да се формулира и търсенето на външен фактор за него е сред често използваните прийоми. За някои е цената на дизела, за други е световната конспирация, трети обвиняват определена раса, нация, институция.

Всъщност падането на ограниченията за пътуване и работа е възможност да си дадеш сметка, че целта на останалите не е да те прецакат, а само да живеят добре. Те дори не си осъзнават, че те има и след запознанството си с тях, пишеш на бял лист историята на съвместното съществуване. Теорията, че светът иска да те прецака придава особена важност на човекът, който вярва в нея, но тя е почти толкова наивна, колкото и идеята, че можеш да спечелиш на шах срещу Топалов още на първата игра, само с леко разяснение на правилата непосредствено преди партията.

Една трезва преценка на състоянието на т.нар. българска работна ръка( била много евтина, казват! ) сочи, че тя не е мотивирана. Не е производителна, не е иновативна и като резултат не е и толкова евтина. В други страни една бензиностанция се обслужва от един човек, тук ни трябват 7-8, че дори и повече на моменти. Няма как тези 7-8 души да взимат коректно възнаграждение, при положение, че вършат работата на един.

Ползата от преразглеждане на персонала е видна в края( надявам се) на Кризата и тук. В момента нашата икономика е по-продуктивна, с по-малко заети. Ако това се превърне в тенденция и не се слагат хора, само за да има хора, ако не е битува мисленето, че се получават малко пари, затова срещу тях ще се полага малко труд, често безмислен, и спрем да търсим външни фактори за оправдаване на собственото си бездействие, тогава има шанс да се прекрати и престъпната практика, да не се работи, защото изглежда, че няма смисъл. Иначе просто трябва да свикнем със ситуацията и поне да спрем да мрънкаме. Би било добро начало.

*Cui bono? („Qui bono?“) e въпрос, с който се изказва мнението, че съмнението при едно престъпление пада по-скоро върху този, който има най-много полза от това.






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: plamenkost
Категория: Новини
Прочетен: 337039
Постинги: 85
Коментари: 173
Гласове: 660
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031