Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2009 11:34 - Беднички, ама пък тарикати, бате!
Автор: plamenkost Категория: Новини   
Прочетен: 1996 Коментари: 5 Гласове:
6



Нито ББ, нито правителството му ще ни "оправят" сами. Трябва бъгарите просто да започнат да работят и да мислят как да са по-производителни. От това печелят и работодателите и...изненада... в средносрочен план и работниците/

Умишлено изчаках да приключат изборните страсти, за да споделя очакванията си за успеха или неуспеха на новото правителство. Месец след вота изглежда, че се опитва един нов подход, който поне за момента ми се струва правилен. В най-общи линии, кабинетът пробва да даде личен пример и да "зарази" народа с желание за работа и стремеж тя да бъде свършена. Ето това е най-голямото предизвикателство пред правителството. У нас най-голямото геройство е да се скатаеш от бачкане, да обясняваш, изпъчил гърди пред приятели, колко кафета пиеш в работно време, как си откраднал кинти под формата на служебен бензин или GSM. Убеден съм, че дребните кражби на професионални блага за лични цели няма да спрат никога, но пък задължително трябва БГ работниците да станат по организирани. N.B. Не да работят повече като време, а да помислят как да свършат повече работа за по-малко време. Така ако например един милион успеят да си уплътнят работния ден и да произведат да кажем 25 % повече до края на годината, до 2013-а имаме шанс да настигнем "разглезените западняци" като производителност. При този определено оптимистичен развой до 2015-а ще ги настигнем и по доходи, зашото платформата за това е налице - ниски данъци и интелектуален потенциал за развитие.  За целта, обаче, е нужно манталитетът "Аз сега к"во шъ му работя за 500лв." да се изкорени тотално. Вярно е, че в началото по-високата производителност ще доведе до леко прекарване на тези, които си дават зор. После, обаче, когато се търси човек за заемане на по-висок пост вътре във фирамата, на кого ще бъде възложен той? А от там изкачилият се в йерархията ще може с личен пример и знания как се действа надолу в структурата да повиши още повече производителността. Това е единият вариант, който евентуално ще доведе до повтарянето на ирландския феномен у нас в следващите 4 години. Вторият е да я караме както досега с кръшкането, кафенцата и служебната нафта и да се утвърдим като беднички, ама пък тарикати, бате!


Тагове:   труд,   ниска,


Гласувай:
6



1. eloiz - Истина е,
08.08.2009 11:41
действително нещата трябва да се променят най-сетне и в тази посока. Хората, които се опитват да работят както трябва за минимална заплата са гледани като " извънземни" от останалите. Имам чуството, че малцина ценят истински парите. И ми се струва, че това положение беше предизвикано от "научния комунизъм", който огромна маса хора са строили допреди двадесетина години, вместо да си гледат работата... Не искам да се заяждам, просто се ядосвам. Много хора си мислят, че животът ще им поднесе на тепсия щастието, богатството и парите и не могат да си представят, че зад всичко стои много труд!
цитирай
2. plamenkost - Eloiz,
08.08.2009 11:49
Дори не съм сигурен, че това ни е на 100 % наследено от комунизма. Моето поколение не си го спомня изобщо, но и при него съществува този манталитет. Може би той идва и от южняшкия ни начин на мислене. Донякъде го отдавам и на културата на алкохола, която съществува тук. Аз съм на мнение, че ни трябва много малко, за да дръпнем сериозно напред.
цитирай
3. kalinkamarinova - Много ме обнадежди. Благодаря.
08.08.2009 12:41
Радвам се, че в България все още се намират млади, интелигентни и здравомислещи младежи. Този постинг е като глътка свеж въздух сред истеричните крясъци навсякъде, колко все другите ни били виновни-от управниците до ромите...всички, но не и ние самите.:)
цитирай
4. kaffeewirtschaft - Господин Костадинов,
08.08.2009 13:55
първо бих искал да ви благодоря за написаното. Със този общесттен строй, неможем да променим нищо. Поради простата причина че България няма да съществува такава каквато я познаваме в тази определен момент. Въпрос на време. Конституциа, и всички активни парламентарни и общественни структури се нуждаят не само от преобразуване, а и от комплетно ново дефиниране като такива...

Ние българите не се нуждаем да достигаме глезените. На мене лично не ми харесва това което виждам в западна Европа. Напротив,,, неодържимиа и свободен Дух на този великолепен народ се нуждае непременно от потвърждение, целунасочена организациа и добронамерени взаимоотношениа.
Дела, Дела, Дела, и пак Дела...

с уважение
А.Атанасов
цитирай
5. анонимен - Hi
08.08.2009 23:15
Oh na kaka sladur4etata
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: plamenkost
Категория: Новини
Прочетен: 338177
Постинги: 85
Коментари: 173
Гласове: 660
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930