Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2009 16:43 - Ден преди местните избори в Косово
Автор: plamenkost Категория: Новини   
Прочетен: 998 Коментари: 0 Гласове:
2



В Косово днес е ден за размисъл преди първите местни избори, след като Прищина обяви независимостта си от Сърбия. Вотът се счита за тест за младата държава, тъй като е първият изцяло организиран от косовските институции.
В неделя около 1 милион и 500 хиляди гласоподаватели са призовани да изберат кметове и общински съветници. Очаква се активността на всички етнически групи в младата държава да бъде много ниска. Хората са разочаровани от политическите партии и най-вече от корупцията във властта. Студент от албански произход разяснява защо няма да отиде до урните утре.

 

Аз лично реших да не гласувам. Нито една от партиите в Косово не счита за свой приоритет младите хора. Да не гласуваш също е решение.

Косово има най-младото население в Европа. Половината от гражданите са на възраст под 25 години, а според правителствената статистика около 65 процента са под 30 години. Уникалният демогарфски профил е съчетан с много висока безработица. Незаетите са 40 процента, а 15 на сто от гражданите живеят под прага на бедността.
С най-голям интерес се очаква вотът на сръбското малцинство в Косово. Около 120 хиляди сърби живеят в пределите на държавата, която Белград не признава. Очакванията са по-голямата част от тях да бойкотират местните избори. В северната част на Косово, албанските власти нямат никаква власт. Все пак има и сръбски кандидати за кметове в тези региони. Сръбският държавен секретар за Косово Оливер Иванович смята, че те са издигнати само, за да се създаде определено впечатление.

Тези хора не значат нищо за всички освен за косовските албанци. Така те искат да покажат една козметична картина на мулти-етническо общество в Косово. Това се прави за пред световните институции, които оценяват действията на временните институции в Прищина.

Град Косовска Митровица е най-показателен за сблъсъкът между двата етноса в страната. Там сърби албанци живеят разделени от един мост и много рядко отиват от другата страна на реката. Политиците от албанската общност опитват по всякакъв начин да накарат и сърбите в Митровица да гласуват. Една от партиите обещава да обяви града за свободна икономическа зона и така да създаде работни места и препитание за местните. Въпреки това според анализаторите по-голямата част от 120-те хиляди сърби ще бойкотират утрешния вот.

 

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: plamenkost
Категория: Новини
Прочетен: 338455
Постинги: 85
Коментари: 173
Гласове: 660
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930