Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2009 17:27 - Кампания срещу религиозните символи в училищата в Гърция
Автор: plamenkost Категория: Новини   
Прочетен: 1150 Коментари: 0 Гласове:
0



В Гърция религиозните символи в училищата предизвикаха полемика сред обществото. Организацията Хелзинки Монитор Гърция започна кампания за премахването им от учебните заведения и другите обществени сгради. Кампанията започна след успехът на майка в Италия, която успя да издейства премахването на разпятията от училището на детето й. Мотивът на майката бе, че кръстовете дискриминират светските й принципи. Европейският съд за правата на човека постанови, че кръстовете в учебните заведения нарушават религиозните свободи. Правителството в Рим обжалва това решение, което разбуни духовете в католическа Италия. В съседна Гърция повечето хора са вярващи православни християни, а кръстовете в училищата са част от интериора от много години. В южната ни съседка родители поискаха от омбудсмана да премахне кръстовете и иконите от училището на детето им, други настояха да бъде забранена сутрешната молитва. От Хелзинки Монитор Гърция смятат, че дори и много православни не одобряват тези практики, но до момента не са изразили мнението си. Гръцката църква смята, че религията е част от културата и историята на южните ни съседи. Свещенниците смятат, че атеистите и хората, които изповядват друга вяра не са дискриминирани, а по-скоро безразлични към тези символи. Отец Йоаникос твърди, че много ученици носят кръстове за изпитите и се молят преди тях:

Иконите имат положителен ефект върху душата на човека и му помагат да се изправи срещу психологически проблеми. Ако махнем кръстовете какъв ще е ефектът върху нашите деца?И какво ще сложим на тяхно място? Може би въпросителен знак дали има Бог или не?

Мнго учители одобряват премахването на религиозните символи. Микалис Хазирис е вицепрезидент на федерацията на преподавателите:

Училищата трябва да са неутрални към вярата.

Религията е част от гръцкия начин на живот. Свещенниците освещават новите домове и началото на нов бизнес. Правителството също полага клетва пред патриарха. Едва около 1 процент от 11-милионното население са имигранти. Сред тях най-многобройни са мюсюлманите, които живеят предимно в Атина. Те нямат нито джамия, нито свое гробище в гръцката столица, въпреки че всички правителства се ангажират с този проблем. Досега тази общност е получила само земя за да погребва членовете си. Любопитното тук е, че теренът е подарен от Гръцката Православна Църква.




Тагове:   кампания,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: plamenkost
Категория: Новини
Прочетен: 338516
Постинги: 85
Коментари: 173
Гласове: 660
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930