Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2009 17:30 - Реакции след референдума за минаретата в Швейцария
Автор: plamenkost Категория: Новини   
Прочетен: 898 Коментари: 0 Гласове:
1



Оставаме на религиозна тематика с реакциите след референдума за забраната на строежа на минарета в Швейцария. Повече от 57 процента от швейцарците гласуваха за тази забрана, подкрепена от крайнодясната Швейцарска Народна Партия. Коментаторите единодушно определиха този резултат като огромна изненада, защото не отговаря на предварителните анкети, според които се очакваше предложението на популистката десница да бъде отхвърлено с 53 на сто. Сега резултатът от вота ще промени член 72 от швейцарската конституция за отношенията между държавата и религиите. В него забраната за построяване на минарета ще бъде вписана като "мярка, целяща поддържането на мира между членовете на различните религиозни общности".

Тази сутрин пред джамията в Женева мюсюлманите бяха шокирани от изхода на вота:

Как можем да реагираме на подобна забрана. Разочаровани сме, още повече, че очаквахме друг резултат. Може би по света ще има недоволоство и бойкоти, но не вярвам тук това да ни тласне към омраза. Разочаровани сме, но никой не може да заобикаля закона.

 

Повечето медии определят този резултат като бедствие.

В Швейцария има около 400 хил. последователи на исляма, голямата част – имигранти от времето на войната в Босна. Повечето от тях са изцяло интегрирани в местното общество и само около 13 процента се молят в храмове, които по външен вид по нищо не напомнят на джамии. В страната има едва четири храма с минарета. Те няма да бъдат разрушени, просто от сега нататък няма да могат да се строят нови. Изненадата в Конфедерацията бе много голяма, но отразява една тенденция в западните общества. По принцип преди избори или подобни референдуми, хората които декларират, че ще гласуват за крайнодесни и екстремистки партии и каузи са много по-малко от тези, които го правят. Например във Франция крайнодесният Жан Мари Льо Пен винаги получава около 5 процента повече отколкото предвиждат социологическите проучвания. Очевидно тази тенденция е още по-силно представена в Швейцария.



Тагове:   Швейцария,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: plamenkost
Категория: Новини
Прочетен: 338402
Постинги: 85
Коментари: 173
Гласове: 660
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930