Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2009 13:11 - Заседание под Еверест
Автор: plamenkost Категория: Новини   
Прочетен: 916 Коментари: 0 Гласове:
1



Всяко правителство има свой собствен начин да се бори с климатичните промени. Докато тече дебатът дали в действителност повишаването на температурите се дължи на човешката дейност, някои страни вече се ангажираха с програми на стойност милиарди евро. Други се опитват да прехвърлят топката на богатите страни и така да предоставят по-малко средства. Има и държави, които организират ефектни прояви, за да обърнат внимание върху последиците от затоплянето върху тях. Вече ви показахме правителството в Малдивите, което проведе редовно заседание под водата. Кабинетът в островната държава избра този подход, за да покаже, че райското кътче в океана ще е сред първите, които биха останали под водата ако нивото се покачи. Трябва да признаем, че цифрите им дават право. Най-високата точка на най-малката азиатска страна е на 2,3 метра над морското равнище, а средната е около 1 метър и 50 сантиметра. Ако световният океан се покачи с два метра, населението на архипелага ще трябва да заживее като героите на Жул Верн. Не по-малко ефектно реши да реагира и правителството в Непал. Там проблемът не е в морското равнище. В хималайската страна връх Мусала би изглеждал като малко възвишение в сравнение с многобройните 8-хилядници. В Непал са притеснени от топенето на ледниците, което води до пресъхване на реките. Но Да се върнем към инициативата на местното правителство. То реши да проведе редовно заседание на 5242 метра в един от базовите лагери, от където се започва походът към Еверест. Хилядите ледници в Хималаите са източник на вода за десетте най-големи реки в Азия, които дават питейна вода на милиарди жители на континента. Разбира се подобно заседание привлече много любопитни:

Този жест на непалския кабинет показва, че топенето на ледниците е важен проблем. Въпреки че се топят бавно това представлява опасност за всички.

Министрите бяха добре подготвени за необичайното заседание - облечени бяха с подходящи топли дрехи, бяха минали необходимите медицински прегледи, но все пак заседанието бе кратко, за да не се излагат на ненужен риск и да не им прилошее. За да се аклиматизират, те прекараха нощта в град Лукла, на около 2800 метра надморска височина. След това стигнаха до Сянгбоче, на 3900 метра, откъдето продължиха нагоре с хеликоптер за Калапатхар, равнинна местност на височина 5250 метра, близо до базата, откъдето алпинистите обикновено тръгват към най-високия връх на планетата. Ниските температури и разреденият въздух в Кала Патхар не попречиха на добрата работа на правителството. Не е ясно дали по време на това заседание са инициарани законодателни инициативи. По-важното е, че светът обърна внимание на Непал и волята на властите да се борят с климатичните промени.




Тагове:   заседание,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: plamenkost
Категория: Новини
Прочетен: 338567
Постинги: 85
Коментари: 173
Гласове: 660
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930