Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2009 22:20 - Винетка ли...?
Автор: plamenkost Категория: Политика   
Прочетен: 9668 Коментари: 19 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В контекста на последните идеи за повишаване на цената на винетката за нашите пътища се сетих за едно проучване, което направих преди няколко месеца. Тогава подготвях предаване за инфраструктурата в БГ и се замислих за винетките. В Европа една от страните, които взимат винетна такса за пътищата си е Швейцария. Там цената за година е равностойността на близо 54 лева. За сравнение у нас пътищата са по-малко от 20 хил. км, половината са в лошо или окаяно състояние, а по швейцарските стандарти са направо непроходими. В Швейцария пътищата са повече от 70 хил. км., над 1000 км са магистралите. Вече не си спомням дали винетката им не беше задължителна само за магистралите. В Уикипедия пише, че пътната мрежа( в Алпийската Конфедерация) се финансира главно от винетките и таксите налагани на ТИР-овете, които преминават през страната на часовниците. Значи бедните швейцарци отделят по-малко пари за 5 пъти повече пътища от БГ шофьорите и фирмите. В сметката не включвам таксите за камионите, просто си нямам идея колко струват, нито там, нито тук. Това, в което съм сигурен е, че ако до януари 2011-а нямаме пътища, които да си струват 67-те лева, които искат, аз няма да си купя винетка. И ще се опитам да убедя възможно най-много хора да не го правят. С горе изложените доводи. Приемам, че настоящият кабинет няма как да оправи всички бакии за 100 или 200 дни. Но според мен, 400 са напълно достатъчни, поне за пътищата.


Тагове:   Швейцария,


Гласувай:
5



1. dorichela - Ако парите от винетките отиваха ...
27.10.2009 22:27
Ако парите от винетките отиваха където трябва...... За 4 месеца си разбих ходовата част в градски условия, представям си в извънградски!!!
цитирай
2. plamenkost - Абсолютно
27.10.2009 22:34
Видях, че живеем в един град и тези дни само попадам на изненади! До момента само благодарение на невероятен късмет не съм си счупил нищо. А по принцип след края на лятото всичко тр да е оправено, за да може зимата да няма проблеми при намалената видимост. Сериозно това да нямаш читава пътна мрежа е признак за брутална изостаналост(макар че май няма такава дума). Направо съм бесен за таксовия терор, който се налага на шофьорите без нищо насреща. Мисля, че това е компонента, в който най-много изоставаме от нормалните страни. Оф, ядосах се! Пожелавам ти приятна вечер и късмет по родните подобия на пътища :).
цитирай
3. dorichela - Е те лятото не си спомням да правиха ...
27.10.2009 22:49
Е те лятото не си спомням да правиха ремонти... Почват винаги по най-подходящото време :) А и няма никаква синхронизация между институциите. Например нашата улица се водеше образцова и точно след 2 месеца решиха да копат за някви кабели и изкъртиха асфалта точно пред нас.. Побеснях!! чисто нова настилка, маркировка, знаци, абе да ти е кеф!!! Има машини, които копаят под улицата.. Махат се плочките от тротоара, които ще се съгласиш се редят по-лесно и са доста по-евтини. минава машинката отдолу и излиза на другия тротоар, без улицата да се разкопава.. Малко акъл,ама навреме! С машината може да е по-скъпо, но ще работят 1-2 души с нея, а не 10 дето къртят, копат, мъкнат после чакъл и в най-добрия случай правят кръпка... Която пада след няколко месеца и всичко отначало...
цитирай
4. анонимен - edin avtentichen vodach
27.10.2009 23:25
хайде да си кажем една малка истина за винетките.за винетките са виновни катджиите,ами да ви кажа те не проверяват за винетки.живея в град с 80 000жители .и мога даси пътувам в областа /округа /без винетка особено ако спазвам знаците. 2007 пътувах два месеца без винетка.особено вкрая нагодината.шото няма тримесечни винетки и зашо трябва дами излиза по скъпо да си купувам месечна в подължение на 4 месеца.нямам нишо против катаджиите да проверяват за винетки и да бъдат официално на 10 процента за хванат без винетка.ще има пари .да ви кажа и цяла година мога да карам без винетка. В австрия си имаустройства ,които регистрират колите без винетка.а какво стана нали имаше 5 стотинки от всеки литър бензин за пътиша?
цитирай
5. plamenkost - И аз си спомням нещо за някакви 5 стотинки за литър
27.10.2009 23:44
А те дори трябва да са повече с тези брутални акцизи. Иначе и аз карах без винетка няколко месеца и то не само в окръга. Само че не искам да съм нередовен. Имам желание да съм изряден, но и държавата да е изрядна в услугите, за които си плащам. Защото аз като не си покрия определено задължение ми търсят глоба или друга отговорност, а държавата се крие зад колективната.
цитирай
6. demograph - Вместо винетка
28.10.2009 00:34
Черната дупка

Тая програма Da Vinchi, откакто ми влезе в главата, по цели нощи се рея из безкрайността, напрягайки сетива и ум да вдяна от къде ми щъкат тези космически чудесии в и въпреки съзнанието ми, и "вън и независимо" от него?
Прозренията, както се знае добре, се пръкват неочаквано и просто, подбутнати от понякога банални делнични събития. Както при Архимед и преливането на ваната му. Както при Нютон и крушата, събудила го от следобедна дрямка.
Великите неща са гениално прости. Но са резултат от количествени натрупвания на познания, опит, съзерцание..
Така стана и с мен.
Пътувал бях десетки пъти по магистралоподобния път край Дупница, но никога не ми бе направил впечатление един пътен знак, представляващ плътен черен кръг в средата на жълт триъгълник, рамкиран в червено. /Като проверих после се оказа знак А40-„Участък с концентрация на ПТП” /.
Та един ден, както си натисках педала покрай Дупница и се оглеждах за катаджийска засада, дъщеря ми, пътуваща с мен, внезапно реши да ме изпита по Закона и правилника и ме застреля с въпроса:
- Татко, какъв е този знак?..
- Тунел, казах аз"едно към гьотере".
– Не. На знак тунел си има нарисуван тунел, ми вика тя.
– Да бе. Каква беше тая черна дупка?..
В този момент влязохме в дупката на дупнишкия пътен тунел и точно когато ослепителното южно слънце от другия край ме блъсна в очите, ме озари и прозрението за черните дупки.
Докато оставя града зад гърба си, вече бе ме обзело преклонението към дълбоко научния подход и творчески гений на МВР и КАТ.
Те, казах си, са чели теориите за относителността на Айнщайн, може би. А може да са си направили и труда да гледат Da Vinchi по „Евроком”. Според теориите, черните дупки са място, където гравитацията /засмукването/ става непреодолимо голяма и в дупката изчезва всичко, дори и светлината. С този знак КАТ ни предупреждава за опасността да изчезнем в небитието на, необяснимо защо и за самите служители на КАТ, участък от концентриращи се ПТП-та.
Изпаднах в умиление пред грижовноста с която /несправедливо хулени, като корумпирани и злонамерени/ пътните полицаи обграждат водачите на МПС.
Изпитах угризение на съвестта, защото и аз бях се подлъгвал да критикувам катаджиите, че нехаят за неволите на водачите, за дупките по пътищата, че нарочно слагат пътни знаци зад храстите така, че да не могат да ги видят шофьорите и после да изскочат иззад следващите храсти и да им махат палаво с палките „Стоп! Ела, че ми трябваш”.
Засрамен и развълнуван, усмирих скоростния си нагон и примерно заследвах постановките на Закона и Правилника, в очакване да видя знакът „Край на черната дупка”. Не знам изобщо дали има такъв, защото стигнах преди Симитли, а отмяна на космическата опасност не бе дадена. Напротив, на завоя при шкембеджийницата, отново ми се озъби галактическо предупреждение !!!... По Предела –пак. Преди Разлог-пак.Преди Банско – пак. И пак никъде нямаше знак за отбой..
Тогава се усъмних, че е възможно черните дупки да имат начало, но не и край.
Че влезнеш ли веднъж, после можеш да влизаш от една черна дупка в друга, от там в трета, но никога да излезеш от тях. Но не бях сигурен.
Затова се опитах да надхитря и Айнщайн и МВР, и КАТ, и да избегна черните дупки, като на връщане за София, минах през Велинград –Пазарджик-Цариградското-Младост. По онова трасе още не бяха наслагани такива мъдри предупреждения. Не че нямаше дупки.
Стигнах до София обнадежден, че съм надхитрил законите на вселената, когато на завоя, под моста за Младост, внезапно се натресох в една такава дупка, че ми причерня пред очите..А на входа на София, знак "черна дупка"нямаше..?!
Беше елементарно да допусна, че Всеобхватността на теорията на относителността на Айнщайн, предполага наличието на черни дупки относително на всяко място във вселената, където липсата на rationality е достатъчно голяма, за да се наслагат знаци А40 , вместо да се отстранят причините за „..концентрация на пътно транспортни произшествия”.
И като се замислих върху това, взех, че направих аналогични съждения и за куп други, български практики, когато човещината, добротата, истината, справедливостта, , почтеното, моралното, нормалното, правилното, резултатното, смисленото, очевидното.. потъват в черните дупки Политика, Парламент, Президент, Правителство, Съд, Прокуратура, Следствие, Служби, Полиция, Финанси, Преса, Телевизия, Екология, Задравеопазване, Образование, Спорт , Икономика, Държавен апарат, Култура, ....и никога не се показват обратно, защото Там и свободата не се завръща.
В нашите дупки, пространството и времето са така усукани, че от другия си край повръщат нещо нечовешко, злонамерено, лъжливо, несправедливо, непочтено, изкривено, грешно, неефективно, глупаво, безсрамно, просташко...
Когато излязох от колата и се огледах, разбрах, че и за мен връщане назад няма,
защото съм се натресал в голяма ЧЕРНА ДУПКА.
.........................................................................................................................
- Да беше заобиколил дупката, папа..Щадящо ме укори дъщеря ми.
- А! Но ти виждаш ли я..? Е, все пак това си е някаква светлинка.

20.10.2009.
цитирай
7. анонимен - някой си
28.10.2009 09:55
A всъщност любимите правителства "забравят", че акциза върху горивата е за строеж на пътища. Защо ни вземат два пъти пари за едно и също нещо....
цитирай
8. анонимен - Плащаме двойно, май
28.10.2009 10:51
Слушах едно обсъждане в кенефа(парламента). Едно заблудено лай.о попита - "а как финансирахме пътищата, преди да въведем винетките - нямаше ли някаква такса, включена в зената на бензина?". Главното Лай.о(председателят на парламента) го прекъсна бързо с думите "сега не обсъждаме този въпрос!". СЕЩАТЕ ЛИ СЕ МИЛИ ДЕЦА, ЗА КАКВО РЕЧ ИДЕ?
цитирай
9. анонимен - не плащайте защото само открадват парите и освен кърпежи друго не се прави,а сега ще бъде още по зле -ще отиде всичко на люлин заради обещаното
28.10.2009 13:17
бъдете непокорни,а не рая !!!
цитирай
10. анонимен - За винетките......
28.10.2009 13:33
Постоянно ни лъжат,за да ни вземат парите по различни начини!Винетките са един от тези "законни начина".Смяната номерата на колите е другият.Задължителната ГО е третият."Здравното осигуряване" и то е такова.Акциза за алкохол и цигари.....И още десетки такива измами,прикрити в законова форма!!! Всичко това са вид скрити данъци,но всички имат едно общо нещо-от тях се изкарват много пари.Неговоря само за държавата,а за частните фирми,свързани със всяка една такава дейност......................И няма нито една случайна!!!!!!!
цитирай
11. анонимен - dama
28.10.2009 14:59
i za tova trabva boykot nikoy da ne si kupuva venetki ! patistata ni sa ujasni! ,,magistralata ,, sumen-varna samo na prikazka e magistrala
цитирай
12. анонимен - daniel
28.10.2009 17:08
vaob6te da gi mahnat teq vinetki s tqh i bez tqh pak si tro6im kolite
цитирай
13. анонимен - Авторът е прав. Аз живея в Швейца...
28.10.2009 19:03
Авторът е прав. Аз живея в Швейцария. Винетките са задълцителни само за магистралите. Излишно е да ги сравнявам с българските подобия на такива. Защо безропотно приемате всичко, което ви се наложи? Та те направо се гаврят с вас.
цитирай
14. анонимен - простотия
28.10.2009 20:48
Не може аз да плащам, минавайки 5000км. с колата ми, колкото някои .които минава 50000км. Той чупи родните пътища 10 пъти повече, а плаща колкото мен. Това е пълна простотия. Съгласен съм да има такса или винетка за магистрала ама за останалата пътна мрежа е несправедливо. Нормално е винетката да мине към цената на бензина и така колкото повече караш толкова повече плащаш както е в повечето страни.
цитирай
15. анонимен - 7.анонимен - някой си
28.10.2009 21:42
твърде много са нещата за които плащаме по два пъти, ама да сме щастливи, че още не са ни наложили "зъбен данък", че както е тръгнало натам отиваме
цитирай
16. анонимен - Страната на ненормалното обществено мнение
28.10.2009 21:49
Ха-ха, аз живея в Кувейт. Тука магистрали бол и дупка със свещ да търсищ не можеш намери. Та наскоро кледах един филм за Кувеит по българската телевизия (през интернет) в който журналистите бяха адски впечатлени че в Кувейт нямало дупки по пътищата. Това е така защото обществото в българия е приело за нормално да има безброй дупки - едно всъщност напълно ненормално положение. В повечето страни в света дупки няма и ако такава се появи моментално се реагира. Ето това е нормалното обществено мнение. Ми то не е ли с всичко така в България - ми съдебната система, ми държавната администрация и т.н. България е страна на ненормалното обществено мнение. Докато то не се измани и дупките ще са там.
цитирай
17. анонимен - :-/
29.10.2009 07:12
Трябва да се измисли знак аналог на"Неравности по платното за движение" нещо като "Наи после път без много дупки" защтото из България път без поне една дупка няма. А иначе "законите" ни са железни кавичките не са правописна грешка, написаха ми фиш за 43 км/ч при ограничение 40 в Шумен кв.Тракия на ЖП спирката а катаджията докато пишеше един профуча поне с 60, човек да се смее ли да се ядосва ли. Магистралата Шумен-Варна ама защо ли и викаме Магистрала тя си е чиста проба селки път. А'ре колеги лек и безавариен път.
цитирай
18. diso - Винетките са несправедлив данък
29.10.2009 07:49
ан.14 даде пример. Някои въртят и по 100000 км на година и плащат същите пари, а чичото, който си държи колата само за спешни случай и прави по 500, плаща същия данък. Нека да сметнат колко горива се харчат в родината годишно, да разделят сумата, получавана от винетки на количеството и ... получават колко стотинки се пада допълнителен акциз/данък пътища. Така всеки ще плаща колкото ползва.
цитирай
19. анонимен - ;)
29.10.2009 20:47
А знаете ли, че до 2007г. винетките не бяха фискализирани от министерство на финансите.
Можем само да гадаем колко пари са откраднати. Предполагам, страшно много, защото хубави пътища почти нямаме.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: plamenkost
Категория: Новини
Прочетен: 337355
Постинги: 85
Коментари: 173
Гласове: 660
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031