Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2010 13:17 - Моята прогноза за 2010-а
Автор: plamenkost Категория: Политика   
Прочетен: 1616 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 05.01.2010 13:19


В Международен план

В ЕС, тази година, ще е подвластна на икономиката. Както целият свят. Очаквам общата валута да се стабилизира около настоящите нива, въпреки прогнозите, че я чака обезценяване спрямо долара. Дори е възможно еврото да поскъпне още, защото европейската икономика ще се възстанови много бързо от кризата. Предимството на Съюза е, че има слабо централно управление и последиците от държавната намеса няма да са толкова дългосрочни, както например в Съединените Щати и Русия. На този континент, за щастие, не се инвестираха толкова много пари в анти-кризисни програми. Това означава по-малко бомби със закъснител, отколкото например в САЩ. Който не вярва, че прекалено "щедрата" държава е негативен феномен, да попита новото гръцко правителство. Бъдещето принадлежи на либералната държава, която не харчи много за глупости. Въпреки че преди година всички обявяваха краят на либерализма, той ще се завърне през тази година. На бял кон.

Политически, страните-членки ще се боричкат за държавите, които кандидатстват за приемане в ЕС. Естествено разковничето е тук на Балканите. Колко скъпо Гърция ще изтъргува подкрепата си за Македония. Как Сърбия ще се справи с казуса Косово. И колко имат нужда хърватите да влязат в ЕС. Изненадата на 2010-а ще е Исландия. Няма да се учудя, ако тя получи еврочленство още в началото на 2011-а. Заедно със Загреб. Очаквам и опровержение на тезата, че новият президент на 27-те е просто марионетка. На някой от големите форуми на ЕС, той ще се утвърди и ще покаже, че изборът му не е случаен. Все пак това е човекът, който на практика спаси Белгия от разпад.

САЩ ще нападнат Йемен. Надявам се да бъркам с тази прогноза, но всички знаем, че когато Америка е зле, тя воюва. Само не ми е ясно как би се оправдал "нобеловият" Обама, за подобна офанзива. Иначе Йемен е подходяща жертва, защото граничи с един от верните съюзници на САЩ - Саудитска Арабия. Освен това страната е малка и няма да окаже съпротива като Ирак или Афганистан. При този сценарий, на голямата сцена ще се завърне Владимир Путин.

Дмитрий Медведев е много симпатичен президент, но лошото ченге ще се изиграе от настоящия руски премиер. Той ще извлече невероятни дивиденти от евентуална агресивна политика на САЩ. Няма да се учудя, ако много страни признаят Абхазия и Ю. Осетия, в знак на солидарност с една Русия, която се противопоставя на Вашингтон.

Китай ще продължи да гледа себе си и собствения си просперитет през 2010-а. За щастие на Пекин, там има много неща за гледане. Многопроцентов ръст на икономиката и създаването на средна класа. Лошото за партията е, че тази средна класа ще иска все повече свобода и различно отношение. Послушанието е характерно за неразвитите страни. А Китай вече не е от тях.

Балкани и БГ


Балканите ще ближат раните си от кризата. Турция ще излезе най-бързо от нея, но няма да може да се възползва, за да засили позициите си, защото има още много да дели с бившите си територии. А Анкара, трябва да получи от тях подкрепа за членство в ЕС. Тук идва и ролята на България на полуострова.

При далновидна политика, София най-накрая ще заеме балансираната позиция на регионален лидер. Без да се натрапваме, можем да се възползваме от евроатлантическата ни интеграция. Македония, Сърбия, Босна, Хърватия, Албания и Турция за първи път имат нужда от нас. Ако успеем да помогнем с определна позиция на тези страни, България може да спечели добри договори и, когато тези държави се присъединят към ЕС, да се очертаем като естествен обединител на балканските интереси.

Във вътрешен план очаквам в следващите месеци, Симеон Дянков да стане един от най-критикуваните политици. Министърът има много космополитно и правилно, поне според мен, мислене. Лошото е, че тук се сблъсква с традиционния скептицизъм и "дървените" глави у нас. Много хора все още си мислят, че икономиката не работи в България. Надявам се Дянков да им докаже, че е обратното - българите не работят и затова икономиката ни не работи. А правилата на икономиката са валидни навсякъде по света. Просто тук много хора не искат да ги спазват. Дано ББ, да не го пожертва при по-сериозен спад на рейтинга. Ако премиерът запази доверието, което има в Дянков, този кабинет ще изкара три мандата.

Щастлива и спорна година!



Тагове:   Моята,


Гласувай:
1



1. vanex - :)
30.01.2010 19:07
Пламене общо взето ми хареса поста, само дано някои неща не се сбъднат :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: plamenkost
Категория: Новини
Прочетен: 338324
Постинги: 85
Коментари: 173
Гласове: 660
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930