Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2009 23:26 - Математика, Ура!
Автор: plamenkost Категория: Забавление   
Прочетен: 4233 Коментари: 11 Гласове:
1

Последна промяна: 13.10.2009 23:28


Страхотна наука спор няма. Само се чудя защо се учи толкова много, а се използва после толкова малко. На практика в ежедневния си живот сме обградени от математика, но няма нужда да я ползваме. Аз мога да си конфигурирам операционната система, да си пусна телевизора и да се обадя по телефона без да знам всички уравнения, които някой е решил, за да мога да го направя. За което много му благодаря. Ако приемем, че едва 10 процента от нас стават инженери и после им е работа да смятат вместо нас, какъв е смисълът и ние 90-те други да учим математика и то доста сложни неща като вектори и т.н.? А и това е науката, която най-много те ограничава, докато си още дете и крехката ти психика вярва на авторитети. Всичките видове теореми и аксиоми всъщност са определен тип "насосване" , за да ти излезе после правилният отговор. Те не се доказват, а се считат за верни, за да можем да докажем после други работи. А пък с тях, каква изненада, ще можем да докажем съвсем трети неща, които не си мислете, че ако сте от 90-те процента ще ви послужат за нещо друго освен, за да докажете четвърти неща. Те от  своя страна се ползват, за да се докаже, че първите неща всъщност не са чак толкова неоспорими, за колкото сме ги приели в началото. Е винаги можете да употребите знанията си, за да си направите судоку. А може и да си вземете вестник и, гаранция, там има по-добро от вашето!

P.S. Мнението е на човек, който винаги е схващал математиката, докато не се откъсна от нея за 6 години. После му се наложи да взима висшата математика( тя се явява нещо като книгата Властелинът на Пръстена за феновете на филма) и първоначално крахът бе по-гигантски от този на Злото( и в книгата и филма). В крайна сметка след упорито няколкочасово решаване на задачи, авторът на тези редове се добра до 3, което му се стори като My precious на Ам-Гъл.

P.P.S С настоящия послепис нямам намерение да развивам тезата, че математиката е толкова измислена, колкото и историята на Толкин. Макар че трябва да си призная, че се изкуших дали да не го направя.


Тагове:   математика,


Гласувай:
1



1. irshad - Не знам, пич
13.10.2009 23:38
Обаче аз съм от ония 10% макар да не работя като инженер. Но математиката е невероятна наука - което твърдение не разбрах, изучавайки Висша математика и още сужалявам. Макар по онова време да прочетох "Интеграла", което пък ми помогна да взема 3-та част и по=натам...
Матаматиката е из всички останали науки...
цитирай
2. анонимен - А кое не е
13.10.2009 23:40
А кое не е измислено? При това, математиката е теория! Само теория!
цитирай
3. анонимен - Браво
13.10.2009 23:42
Може би съм невежа,но никога не бях чела по-добро обяснение на функциите на математиката.Като се замисли човек,същите аксиоми и разните му там доказателства и предположения съществуват навсякъде около нас.В морала,религията,политика та и т.нат.Набиват ни ги в главите още от люлката,крещят ги по телевизията и всички останали медии.Измислили са доказателства за съществуването на Бог,за ползата от хапчетата за отслабване ,за необходимостта от това и онова.И така си се въртим в омагьосания кръг на взаимно обусловените "доказателства" и няма край.
цитирай
4. анонимен - Ми направи го!!!
13.10.2009 23:48
И тутакси двама трима IT специалиста / в Блога ги има с гигабайтове/ ще ти покажат за какво служи математиката!:)))
Хубав пост!
Само 10% са били шаманите едно време!
цитирай
5. plamenkost - tit,
13.10.2009 23:59
осъзнавам, че ако всички се питаха като мен, нямаше да има блогове и дори интернет, а щяхме да смятаме на сметало( или просто наум като биологични компютри, които за съжаление на IT нямат математически произход). Моят вопъл е защо ме занимават с нещо, от което не мисля, че ще имам полза. А това за шаманите е яко, не го знаех, но явно пропорцията е същата и в тотеми и в гигабайти.
цитирай
6. анонимен - ???
14.10.2009 00:18
Значи твърдиш подобни неща за математиката, а за шаманите приемаш също на прима виста нечие непроверено твърдение?!?
УАУ!
Добре поне осъзнаваш, че ако не беше математиката нямаше да щракаме сега на клавиатурите и пр...Дори и сметалото не знам дали щеше да е пред теб :-(
цитирай
7. plamenkost - Хм,
14.10.2009 00:30
Другият път ще си взема машината на времето и ще проверя за шаманите. Всъщност забравих, че тя според математиката не е възможна. Или е възможна? Обърках се вече от толкова противоречия на едно място.:) А ако още някой не е разбрал в този пост се шегувам със собственото си невежество, а не с хората, които разбират от математика. Дори се радвам, че ги има, както и хората, които разбират от нещата, които аз не искам да знам. Така не ми се налага да уча всичко за всичко и мога спокойно да си тъна в невежество. И да правя и уча нещата, които ми допадат!
цитирай
8. анонимен - @6
14.10.2009 01:46
Допускаш ли, че е имало племена, съставени само от шамани?Или - без шамани такива?:))
цитирай
9. анонимен - грънци
14.10.2009 10:33
Образованието в училище се нарича общообразователно, както и първите курсове в университетите. Затова се учи задъжлително математика - не да станеш задължително математик. Учи се и пеене, при все, че някои нямат грам чувство за ритъм. Учи се и език, и какво ли не още - ОБЩОобразователно.
Иначе НИКОЙ, освен ако ротителите ти не са изключение, не те кара да ставаш математик. Но това, с математиката особено, не става без вътрешното привличане, без любов. Колкото и някои да си мислят друго - то е защото мразят математиката, а я мразят, защото не са се опитали да я разберат.
цитирай
10. анонимен - aaa
04.12.2009 01:25
Аз съм математик. Предполагам основната причина за отношението ти към математиката е начина по-който тя се преподава в училище, а и в нематематическите специалности в университета. Препоръчвам ти да прочетеш есето http://ekkehard.newphoria.de/resources/LockhartsLament.pdf
Там автора обяснява нещата много по-добре отколкото аз бих могъл
цитирай
11. анонимен - bojkov
26.05.2011 22:35
Математиката ще ви развие логическото мислене и ще ви е от полза във всички други области. Ако лекарите учеха математика, като отидете на лекар ще ви поставят вярна диагноза. Тя ни отличава от животните не се противете срещу нея.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: plamenkost
Категория: Новини
Прочетен: 337331
Постинги: 85
Коментари: 173
Гласове: 660
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031